(Nieuws)media hebben steeds meer invloed op de lespraktijk. Leerlingen krijgen via hun devices veel nieuws binnen uit meer en minder betrouwbare bronnen. Het onderwijs is de plek om de nieuwsgebruikers van morgen meer te vertellen over hoe journalisten te werk gaan en journalisten en de nieuwsgebruikers van de toekomst dichter bij elkaar te brengen.

Nieuwswijs aanbod voor alle onderwijsniveaus

Er is al veel mooi en makkelijk inzetbaar lesmateriaal beschikbaar. In de toolkit Nieuwswijsheid in de klas brengen we het aanbod voor alle onderwijsniveaus van onze partners samen.

Maak kans op een gratis teamtraining

Scan de QR-code om aan het onderzoek deel te nemen
Scan de code om deel te nemen aan het onderzoek

We willen graag nog meer weten over de nieuwswijsheid van leraren zelf en wat zij nodig hebben om hier in de klas mee aan de slag te gaan. Daarom verloten we vijf gratis teamtrainingen Media en democratie van Beeld & Geluid, onder de deelnemers aan een onderzoeksenquête.

Meer informatie over dit onderzoek lees je in deze brief.

In gesprek met jongeren

We organiseerden begin 2024 vijf jongerendialogen om meer zicht te krijgen op de nieuwswijsheid van jongeren en hun kennis en ideeën over de waarde van journalistiek in hun leven. Een verslag van deze dialoogsessies is hier te lezen.

En speciaal voor journalisten ontwikkelden we tips en tricks om een goede workshop in de klas te geven.

Journalist in de Klas

In de week van 15 tot 19 april vonden meer dan 90 workshops van landelijke, regionale en lokale journalisten op scholen en rondleidingen op redacties plaats tijdens Journalist in de Klas, een initiatief van Nieuws in de Klas in samenwerking met #UseTheNews, RPO en NLPO.

Nieuws

Het laatste nieuws

Ga mee op onderzoek!

In een driedelige videoreeks gaat DichterbijNieuws samen met jongeren onderzoeken hoe journalisten te werk gaan, hoe nieuws gemaakt wordt en waarom betrouwbaar nieuws belangrijk is voor ons allemaal. 

Ben jij tussen de 16 en 20 jaar, en lijkt het jou leuk om voor de camera te verschijnen, reportages te maken, redactiewerk te verrichten en journalisten te interviewen? Dan is dit jouw kans! 

Stuur een mailtje naar casting@public-cinema.com met daarin je motivatie waarom je mee wilt doen, je leeftijd, woonplaats en school en dan krijg je van ons meer informatie.

Houd mij op de hoogte

meld je hier aan voor onze nieuwsbrief