Hoe kunnen we weer nader tot elkaar komen? En hoe doe je dat nou eigenlijk op een constructieve manier? Wat is de meerwaarde van dialoog voor zowel burgers als journalisten? Hoe ga je om met lastige thema’s zoals online haatberichten en desinformatie? En zorg je voor een fijne en veilige sfeer voor nieuwsgebruikers en journalisten?
Het zijn vragen waar zowel burgers als journalisten in Nederland mee bezig zijn. DichterBijNieuws wil journalisten en burgers helpen met het vinden van antwoorden. Dat doen we door goed te luisteren, door te leren van verschillende oplossingen die er al zijn en door kennis te delen.
De kracht van dialoog
Een goed begeleid gesprek tussen burgers, of leerlingen, en journalisten blijken een grote impact te hebben. Door het gesprek aan te gaan ontstaat namelijk wederzijds begrip, wordt kennis vergroot en doen zowel burgers als journalisten belangrijke nieuwe inzichten op.
Daarom organiseerde DichterBijNieuws afgelopen jaar door het hele land burgerdialogen. Journalisten van regionale en lokale omroepen gingen in gesprek met inwoners uit de buurt over onderwerpen als transparantie, wan- en vertrouwen, framing en diversiteit. Er werden soms pittige, maar vooral leerzame gesprekken gevoerd. Dit resulteerde in de rapportage burgerdialogen: zo versterken pers en publiek de journalistiek vol met waardevolle inzichten.
Over en weer is er veel van elkaar te leren. Niet alleen is het voor burgers belangrijk om te begrijpen hoe journalistiek werkt, ook voor journalisten is het van groot belang om in gesprek te gaan. Open dialoog leidt namelijk tot waardevolle inzichten over de manier waarop verhalen het beste kunnen worden verteld.
Samen gaan we voor impact. Doe ook mee!
Veiligheid en verbinding online
Voor redacties maakten we in samenwerking met diverse (nieuws)redacties de praktische richtlijn Zo zorg je voor een constructief online klimaat. Hierin vind je veel praktische adviezen om een goede online band te creëren met je publiek, en de digitale sfeer goed te houden of te verbeteren.
En gesprekken met tal van (hoofd)redacties leverden dit witboek op. Hierin staat de vraag centraal hoe je als redactie een duurzame relatie opbouwt met je publiek. In het document vind je heel veel praktische tips en adviezen en voorbeelden uit de praktijk.
Heb je vragen of opmerkingen over deze documenten? Of heb je ideeën over hoe we kunnen helpen met het bestendigen van deze informatie? Laat het ons weten.
Downloads & onderzoeken.