Nederlanders geven zelf aan graag meer te willen leren over de werking van journalistiek. Door deze kennis te vergroten, kunnen we samen een bijdrage leveren aan verbinding, het bestrijden van desinformatie en het vergroten van de (online) veiligheid van journalisten, onderwerpen waar een groot deel van de Nederlanders bezorgd over zijn.
Nieuwswijsheid
Hoe komt een journalist tot een verhaal? Welke keuzes worden er gemaakt op een redactie? En snappen journalisten wel hoe kijkers, lezers en luisteraars hun verhalen ervaren? Al deze vragen kun je scharen onder de noemer nieuwswijsheid.
Diverse partijen in de samenleving zijn bezig met dit onderwerp. Lees bijvoorbeeld meer over de nieuwswijze initiatieven van Beeld & Geluid. Of bekijk bronnen en lessuggesties op nieuwswijsheid.nl.
DichterBijNieuws wil, door het nader tot elkaar brengen van burgers en journalisten, ook bijdragen aan het vergroten van nieuwswijsheid in Nederland. Op deze pagina lees je hoe we dat doen.
Toolkit nieuwswijsheid
Aan de slag met nieuwswijsheid in de klas? In deze toolkit vind je een overzicht van verschillende lesmaterialen voor alle onderwijsniveaus, van groep 7 en 8 van het basisonderwijs, van vmbo onderbouw tot en met vwo 6. Je kunt dit direct inzetten in je les.
Een journalist op school uitnodigen?
Dat kan bijvoorbeeld door mee te doen aan Journalist in de Klas, een initiatief van Nieuws in de Klas. Op de website van Nieuws in de Klas vind je veel meer informatie over dit initiatief. En hier lees je meer over de editie van 2024, waar DichterBijNieuws een bijdrage aan leverde.
Inzichten uit jongerendialogen
We organiseerden begin 2024 vijf jongerendialogen om meer zicht te krijgen op de nieuwswijsheid van jongeren en hun kennis en ideeën over de waarde van journalistiek in hun leven. Een verslag van deze dialoogsessies is hier te lezen.
En speciaal voor journalisten ontwikkelden we tips en tricks om een goede workshop in de klas te geven.
Doe mee aan onderzoek
We willen graag nog meer weten over de nieuwswijsheid van leraren zelf en wat zij nodig hebben om hier in de klas mee aan de slag te gaan. Daarom verloten we vijf gratis teamtrainingen Media en democratie van Beeld & Geluid, onder de deelnemers aan een onderzoeksenquête.
Meer informatie over dit onderzoek lees je in deze brief.
Downloads & onderzoeken.